Еманюел Макрон официално встъпи в длъжност за втори мандат като президент на Франция. "Предстоят решителни действия за Европа!", заяви той по време на тържествената церемония в Елисейския дворец. И отново заяви намерението си да работи за обединена Европа през следващите 5 години.

Официално първият мандат на Макрон изтича следващата седмица. Едва ли е случайно обаче, че тържествената церемония се проведе сега и става част от силна символика точно преди 9 май - денят на Европа. А 9 май е и датата, на която Русия отбелязва деня на победата във Втората световна война.

Еманюел Макрон беше категоричен днес, че никога Франция не се изправяла пред толкова сериозни изпитания едновременно: не е забравено и всеки момент може отново да избухне социалното недоволство, налице е болезнено излизане от епидемия, а сега и война на територията на Европа.

Снимка: EPA

„Започва време на решителни действия за Франция и за Европа. Действия, за да се избегне ново покачване на напрежението след руската агресия в Украйна. За да помогнем на демокрацията и смелостта да победят. За да създадем нов европейски мир и автономия на нашия континент“, заяви Еманюел Макрон.

Снимка: EPA

Следващото важно послание към Европа ще дойде в понеделник от Страсбург, когато Еманюел Макрон ще застане до председателите на ЕК Урсула фон дер Лайен и на ЕП Роберта Мецола. Веднага след това новият стар френски президент ще спази традицията и ще замине в Берлин за първо посещение в чужбина, за да застане до германския канцлер Олаф Шолц.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!