Френският президент Еманюел Макрон откри опакованата Триумфална арка - посмъртният дългогодишен проект на Христо Явашев-Кристо.

Макрон, придружен от съпругата си Брижит, нарече проекта "реализацията на една 60-годишна мечта".

Едни го наричат "поетичен жест", други на спират да се изненадват как е възможно Франция да предостъпи националния си символ в името на изкуството. Ето, че е възможно. При това решението идва от най-високо ниво. През 2017 г., току що избран на президентския пост, Еманюел Макрон не се и замисля, когато дава "зелена светлина" за проекта.

"Това е, в което вярвам: Лудите мечти трябва да се осъществяват. Изключителната ценност на общата им работа и изключителната упоритост, с която успяха да убедят другите, че мечтите им са луди, направи възможна реализацията ѝ", заяви френският президент.

Замислен от Кристо още през 1961 г., проектът беше осъществен от племенника му, Владимир Явашев, и струва около 14 милиона евро.

Макар и опакован, туристите все пак ще могат да посещават прочутия парижки паметник и да се насладят на уникалната панорамна гледка от терасата. Около 1 милион парчета от плата, който обгръща Арката, ще бъдат раздадени на посетителите, докато те гледат живия монумент, който се движи с вятъра.