Френският президент Еманюел Макрон иска подновяване на положителен диалог с Турция, но с предварителни условия, съобщава БТА. Той подчерта, че през последните години стратегията на Турция не е била стратегия на съюзник от НАТО.

„Поемам отговорността за онова, което направихме това лято. Онова, което направи Франция, е важно, това е политиката на червената линия, която винаги съм следвал. Когато говорим за суверенитет в Средиземно море, аз съм задължен да бъда последователен в действията и думите“, каза Макрон, визирайки изпращането в средата на август на военни кораби и два изтребителя Рафал в подкрепа на Гърция, която обвинява Турция в незаконни сондажи за въглеводороди във водите си.

Френският държавен глава уточни, че е разговарял с канцлерката на Германия Ангела Меркел това лято във връзка с Турция и Източното Средиземноморие.
Президентът каза още, че европейската стратегия спрямо Турция е да има обща позиция, която ще позволи да се подновят отношенията с тази страна на базата на предварителни изисквания за зачитане на суверенитета на страни членки. 

Макрон заяви, че европейците трябва да имат и обща позиция относно подновяването на положителния диалог с Турция, защото тя е партньор по миграционните въпроси. По думите му Турция трябва да бъде партньор и по енергийните въпроси.