Македонският премиер Зоран Заев съобщи, че първото му посещение в чужбина, след днешните срещи в Брюксел, ще бъде в София, предаде БТА.

Заев съобщи това на съвместна пресконференция с еврокомисаря по въпросите на съседството и преговорите за разширяването на ЕС Йоханес Хан. Еврокомисарят Хан приветства намерението на новото македонско правителство за посещения в София и Атина, след като Заев допълни, че тази седмица македонският външен министър Никола Димитров ще пътува до гръцката столица.

Добросъседските отношения са от особено значение, отбеляза Хан. Ако с открито съзнание подходим към преговорите за името на Македония - щом има воля, общоприемливо решение ще се намери, добави той.

Имаме нужда от нашите съседи, посочи Заев. Той изказа надежда, че задълбочаването на добросъседските отношения ще създаде благоприятен климат за решаване на спора за името и за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Гърция е наш добър приятел и може да застане на наша страна при преговорите, добави той по повод досегашния отказ на Атина да одобри начало на преговорите, докато въпросът с името не намери решение. Членството в ЕС е ключова стратегическа задача, очакваме начало на преговорите възможно най-скоро, добави той. Трябват ни силни отношения със съседите, на основата на взаимното уважение, заяви Заев.

Хан отбеляза, че началото на преговорите трябва да бъде утвърдено от всички държави в ЕС. Реформите в Македония не са за удоволствие на Европейската комисия, а за гражданите на страната, те заслужават държавата да се присъедини към ЕС, коментира еврокомисарят.