Македония трябва да уреди десетилетния спор за името си, да извърши съдебна реформа и да изгради добри отношения със съседните страни, за да се присъедини към НАТО, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

Усилията на Скопие да се присъедини към НАТО и ЕС се блокират от Гърция, която твърди, че името "Македония" съдържа в себе си териториална претенция към едноименния регион в Северна Гърция.

Докато спорът бъде уреден, Атина се съгласи на международно равнище Македония да бъде наричана единствено "Бивша югославска република Македония (БЮРМ)" - името, под което тя бе приета в ООН през 1993 г., макар че миналата седмица двете страни се споразумяха да преговарят по въпроса.

"Вратата на НАТО остава отворена", каза Столтенберг пред журналисти в Скопие след срещата си с македонския премиер Зоран Заев.

Столтенберг заяви, че е изключително важно да бъде уреден спорът за името, за да се присъедини Македония към НАТО, но призова Скопие да подобри върховенството на закона, да изгради добри отношения със съседните страни и да работи за мултиетническо общество. "Не е лесно, но може да бъде направено", каза той.

През 2001 г. НАТО и западната дипломация успяха да предотвратят гражданска война в Македония по време на въоръжен бунт на етническите албанци и й обещаха по-бърза интеграция в ЕС и алианса, отбелязва "Ройтерс".
Правителството на Заев, което встъпи в длъжност през май миналата година, обеща да работи за уреждане на спора за името и за ускорено кандидатстване за членство в ЕС и НАТО.