Наплив от български туристи в северната част на Гърция за Гергьовден. Защо сънародниците ни отново при първа възможност избират гръцкото море?

В Аспровалта навсякъде може да се чуе българска реч. Повечето ни сънародници са избрали да почиват в Аспровалта заради спокойствието и по-ниските цени. Макар и в евро, туристите тук казват, че престоят им излиза по-евтино, отколкото на българското Черноморие.

Освен българите, които са в Аспровалта само за почивните дни, има и такива със собствени имоти като семейството на Диана. Ще дойдат в Гърция поне за месец през лятото.

„В България много вече се пренасели и тук ни е по-спокойно и по-чисто. Въпреки че и тук има повишение на цените, но не толкова колкото в България”, казва Диана Георгиева.

Повече туристи от миналата година, отчитат хотелиерите. Много от тях работят на цените от преди войната. „В момента имаме повече туристи от миналата година. Имаме резервации, но повечето сякаш запазват почивката си в последния момент, два, три дни преди да дойдат това лято”, казва собственикът на хотели Костас Пападополос.

В една от най-известните пекарни в района работи Марая Гурцова. Жената казва, че напливът от българи е по-голям в края на седмицата.

„Май месец нямахме толкова много туристи. С 20% се вдигна всичко. И хлябът, и някои други от работите, които продаваме”, казва тя. Ако искате да си купите хляб от пекарна в Аспровалта един от500 грама струва едно евро и 20 цента.

Пренасяме се на плажа. Някои от сънародниците ни развиват и бизнес през лятото. „Цените са, както от преди 12 години, три евро трябва да си поръчате нещо, не плащате кеш пари. Аз съм вдигнал някъде 50 цента, на рибата примерно. Ципурата, ако 10 евро, сега е 11”, казва Иван Секулов, който от 12 години има ресторант.

Само вчера в заведението на Иван е имало 20 българи за Гергьовден.