Американското Министерство на отбраната обяви, че запазва решението си да повери на компанията „Майкрософт“ мегаконтракт за модернизация и трансформация на цялата информационна система на въоръжените сили. Тя ще трябва да действа на базата на изкуствен интелект, предадоха световните агенции.

Решението бе взето въпреки обвиненията във фаворизиране от страна на президента Доналд Тръмп и намесата на правосъдието.
Пентагонът е приключил с пълната си преоценка на търговете за мегапоръчката и е установил, че офертата на „Майкрософт“ продължава да си остава най-добрият вариант за правителството, се казва в официално изявление.

Компанията „Амазон“, която се бореше също за договора, обвини Тръмп, че е направлявал избора на Пентагона, защото мразел основателя на компанията Джеф Безос.

През февруари съдия прие искането на „Амазон“ да постанови временно преустановяване на предоставянето на договора в размер на 10 милиарда долара. Последва преоценка на офертите и така се стигна до решението на Пентагона да запази възлагането на поръчката на „Майкрософт“ на Бил Гейтс.

Договорът е с продължителност 10 години.

Според „Амазон“ Пентагонът не е преразгледал нищо. Компанията припомня, че е предложила по-изгодна оферта, в която цената е била с няколко десетки милиона долара по-ниска от всички останали предложения.