Екип от педиатричната болница в Сидни, начело с майка, загубила бебето си, съобщи, че е открил потенциалния рисков фактор за синдрома на внезапната детска смърт.

Резултатите от изследването са публикувани в авторитетното научно списание The Lancet.

Водещ автор на проучването е д-р Кармел Харингтън. Една от причините да започне го започне е фактът, че едно от децата ѝ е починало от този синдром.

Какво представлява синдромът на внезапната детска смърт

Липсата на достатъчно ясни отговори е част от това, което прави синдрома на внезапната детска смърт така плашещ. Той е водеща причина за смъртни случаи сред децата от 1 месец до 1-2 години.

Синдромът настъпва внезапно и без предварителни индикации при привидно здрави бебета. Повечето смъртни случаи се асоциират с времето на сън.

Кърмачета, които умират, докато спят, не показват никакви признаци на страдание. Предполага се, че те по някаква причина престават да дишат, без да се събудят.  

Резултатите от изследването на д-р Харингтън

Проучването на екипа от Сидни сравнява кръвни проби от около 600 новородени, включително 26 починали от синдрома на внезапната детска смърт.

Изследователите открили, че бебетата, починали от синдрома, са имали по-ниско ниво на ензима бутирилхолинестераза (BChE).

Според учените именно понижените ниво от този ензим прави уязвими някои от новородените. Знае се, че ниските нива на BChE могат да доведат до апнея – спиране  на дишането по време на сън.

Ако резултатите се докажат и от други изследвания, може да започне скрининг на новородените за нивата на този ензим и да се вземат мерки при нужда.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!