От съществено значение е съюзниците от НАТО да спазват ангажиментите си по отношение на военните разходи. Това подчерта новият американски държавен секретар Майк Помпейо на пресконференция след срещата на външните министри на страните от алианса, която приключи в Брюксел, предаде Франс прес.

"Германия не спазва ангажиментите, които е поела през декември 2014 г. по отношение на военните разходи. Съществено е съюзниците от алианса да спазват своите ангажименти", каза държавният секретар.

Това изявление бе направено в момент, в който в Белия дом германският канцлер Ангела Меркел разговаря с американския президент Доналд Тръмп.

Помпейо заяви също така, че Тръмп все още не е взел решение по иранската ядрена сделка, предаде Ройтерс.

Снимка: Reuters
Той допълни, че по този въпрос се работи, но поясни, че ако няма съществени поправки в договора, ако не бъдат поправени дефектите в него, то е малко вероятно САЩ да останат в тази сделка.

Агенция ТАСС изважда друг акцент от пресконференцията на Помпейо, отнасящ се за Русия.

"САЩ са готови на диалог с Русия, ако тя се върне на демократичния път", заяви новият държавен секретар. "Ние не искаме нищо друго от Русия, освен присъединяването й към демократическия свят. Ние сме готови на диалог с руснаците, но това е техен избор дали те искат да бъдат част от демократическия свят или не", е заявил Помпейо, цитиран от ТАСС.

Снимка: Reuters