Премиерският пост в Турция ще бъде премахнат в рамките на конституционна реформа, предвиждаща въвеждане на президентска система, засилваща пълномощията на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган, заяви министърът на горите и водите Вейсел Ероглу, цитиран от Ройтерс.

Няма да има премиерски пост в новата система, каза Ероглу пред Анадолската агенция.

Според него при новата система ще има един или няколко вицепрезиденти. За министри ще бъдат назначавани лица извън парламента. Системата ще се основава на разделение между изпълнителната и законодателната власт, посочи Ероглу.

Той уточни, че според предвидената конституционна реформа основно условие е президентът да е член на политическа партия.

Министър Ероглу изтъкна, че реформата трябва да събере подкрепа от най-малко 330 гласа в парламента, за да бъде представена на референдум през пролетта.

През октомври премиерът Бинали Йълдъръм обяви, че конституционната реформа, засилваща пълномощията на Ердоган, ще бъде внесена в парламента в най-кратки срокове.

За да бъде направена директно някаква промяна в конституцията на Турция, е необходима подкрепа от най-малко 367 депутати в 550-местния парламент. Управляващата Партия на справедливостта и развитието има 316 депутати. За да свика референдум за реформа на конституцията, ПСР трябва да събере мнозинство от три пети от гласовете (330 гласа). Това може да стане, ако получи подкрепа от Партията на националистическото действие, която има 40 депутати. 

Другите опозиционни партии се противопоставят на въвеждането на президентска система.
Лидерът на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели даде знак, че неговата партия може да подкрепи реформите и посочи тази седмица, че партията разглежда проекта, представен от ПСР.

Турското правителство твърди, че промяна в конституцията е необходима, за да се узакони сегашното положение: президентът Ердоган се е превърнал в основна фигура на изпълнителната власт за сметка на премиера.

Опонентите на режима разглеждат предложената промяна като средство за реализиране на амбициите на Ердоган и се опасяват, че тя ще засили авторитаризма в страната, посочва БТА.