Това е явление, което може би ви е познато, ако някога сте се качвали на самолет във влажен ден. Горещият, задушен въздух отвън се сблъсква с хладния въздух отвътре, който излиза от вентилационните отвори на климатика на самолета, и временно създава нещо, което изглежда като мъгла в салона.

Преди няколко седмици потребителката на TikTok Савана Гоуърти публикува видеоклип с мъгла и конденз по време на вътрешен полет в САЩ. Видеото събра над 13 милиона гледания, а изумените и объркани хора се питаха какво се случва.

@savinnyc Nothing better than being on a 4hr flight back to new york soaking wet and cold #flying #plane #vacation #pilot #fyp ♬ Paper planes M.I.A - songs for u <3

Краткият отговор - това е естествено явление, което обикновено трае за кратко и не е повод за притеснение.

„В горещи и сравнително влажни дни студеният въздух от климатичната система на самолета се смесва с по-топлия и влажен въздух в кабината и го понижава до точката на оросяване, създавайки мъгла. Мъглата обикновено е краткотрайна, тъй като охладеният въздух бързо се затопля над точката на оросяване“, обяснява говорител на Федералната авиационна администрация пред CNN Travel.

Научното обяснение

Когато самолетът изчаква на земята преди излитане, въздухът в кабината на самолета се охлажда „или от външна наземна климатична инсталация, или от собствения спомагателен енергиен блок на самолета.

„И двете осигуряват студен въздух (обикновено много по-студен от температурата на околната среда), който може временно да понижи точката на оросяване на въздуха в кабината на въздухоплавателното средство дотолкова, че да създаде мъгла“, обяснява още говорителят на Федералната авиационна администрация.

Но въпреки че мъглата, предизвикана от влагата, е напълно безопасна, пътниците понякога могат да бъдат „притеснени“, особено когато я изпитват за първи път, казва Рич Хендерсън, който е стюард.

Обикновено това се дължи на факта, че те са объркали мъглата с дим, казва Хендерсън пред CNN Travel.

„Но бързото обяснение обикновено помага да се успокоят нервите им“, казва той и добавя, че като цяло пътниците „не се разстройват много често“.

„В повечето случаи те просто са объркани какво е това. Но щом им обясните, че това е просто конденз от студения въздух на климатичната система на самолета, който се среща с топлия влажен въздух в салона, те разбират доста бързо. Пътниците обикновено виждат и хумористичната страна“, добавя Хендерсън.

„Обикновено се шегувам, че това е все едно сме в музикален клип от 80-те години, и това обикновено бързо разсмива хората“, казва още стюардът.

Изчезва за секунди