Представители на президента на Венецуела Николас Мадуро и опозиционния лидер Хуан Гуайдо ще търсят решение на политическата криза в латиноамериканската страна на среща в Осло тази седмица. Норвежкото правителство потвърди, че такава среща ще се състои, а междувременно са се водили предварителни разговори, съобщи Би Би Си.

„Става дума за диалог между революционното правителство, силите на революцията и целящата сваляне на правителството екстремистка опозиция, подчинена на американските империалистически интереси", каза Мадуро. Въпреки това той е заявил, че е воден от добра воля и желание за намиране на решение на кризата.

„Влагаме най-добрата си воля, за да намерим въз основа на цялостния дневен ред, за който страните се договориха, демократични, мирни решения за национално съвместно съжителство, на противоречията и венецуелския конфликт", обяви Мадуро в телевизионно изявление.

Правителствената делегация, съставена от личности, които са му приближени, като министъра на комуникациите Хорхе Родригес, губернатора на северния щат Миранда Ектор Родригес и външния министър Хорхе Ареаса, от вчера вече е в Осло.

Предвидено е делегатите на Мадуро да се срещнат тази седмица с пратеници на опозиционера Хуан Гуайдо, който през януари се самообяви за временен президент на Венецуела и беше признат от петдесетина държави.

Това посредничество не се ползва с популярност сред опозицията, която се опита четири пъти неуспешно да отстрани венецуелския президент от идването му на власт през 2013 г. Първоначално Гуайдо настояваше, че всякакво посредничество трябва да доведе до оттеглянето на Мадуро и до нови избори.

„Тези, които не разбират, че трябва да се борим на всички фронтове, че трябва да сме активни навсякъде, си сътрудничат с другата страна", каза в неделя опозиционният лидер. Той написа в Туитър, че „онези, които искат да се откажем от натиска на улицата и от международните планове, за да спре тази узурпация, стават съучастници на диктатурата".