„Неявно обявяване на независимост, последвано от явно преустановяване, не е допустимо“, заяви говорител на испанското правителство в отговор на действията на каталунския премиер Карлес Пучдемон.

В реч пред регионалния парламент той заяви, че приема мандата на народа Каталуния да стане независима държава под формата на република. Но и добави, че предлага на парламента да преустанови за няколко седмици ефекта от декларацията за независимост, за да може да се навлезе в етап на диалог.

„Правителството смята за недопустимо да се придава юридическа сила на закона за референдума, чието действие бе преустановено от Конституционния съд. Също така е недопустимо да се прави неявно изразено провъзгласяване на независимост, а след това то да се преустанови“, казаха представители на испанските власти.

Пучдемон би трябвало да се върне по пътя на закона, ако иска да има диалог и няма право да налага посредничество в разговорите с правителството, заяви испанският вицепремиер Сорая Санес де Сантамария.

Испанският кабинет ще се събере в сряда, за да избере отговор на действията на каталунските власти.

Лидерът на опозицията в парламента на Каталуния заяви, че твърдението на Пучдемон, че има мандат да обяви независимост от Испания е преврат и няма подкрепа в Европа, предаде АП. Инес Аримадас от партия „Сиудаданос“ заяви, че мнозинството каталунци се възприемат като каталунци, испанци и европейци и че те няма да позволят на регионални политици „да разбият сърцата им“.

В речта си пред каталунския парламент премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че убедителната победа в спорния референдум за независимост от 1 октомври дава на правителството му основание да осъществи отдавнашното си желание да скъса многовековните връзки с Испания. По-малко от половината каталунци с право на глас участваха в референдума, отбелязва АП.

Използвани са материали на БТА