Берлин не възнамерява да отстъпи в спора със САЩ за газопровода "Северен поток 2", заяви германският министър на външните работи Хайко Маас, цитиран от ДПА.

Не бива да ни се говори за европейски суверенитет, щом под това се подразбира, че занапред трябва да правим всичко така, както иска Вашингтон, каза той във връзка с предстоящото встъпване в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари.

Берлин търси нов старт в отношенията с Вашингтон при Байдън, след като те се влошиха при сегашния президент Доналд Тръмп, отбелязва ДПА. Разногласията по някои спорни точки обаче ще продължат, изтъкна Маас.

"Федералното правителство няма да промени позицията си за "Северен поток 2", подчерта той, но допълни: "Важното е, че сме единни по централните стратегически и геополитически въпроси - ние сме на една и съща страна на игралното поле".

Не се очаква политиката на САЩ да се промени с встъпването в длъжност на Байдън, новоизбраният президент отхвърля проекта също като Тръмп, посочва ДПА.

САЩ осъдиха "Северен поток 2", който според тях застрашава сигурността на съюзниците от НАТО в Европейския съюз, като увеличава зависимостта от Русия, и заплашиха с нови санкции. Неотдавна бе съобщено, че газопроводът е 94 на сто готов. Привърженици на проекта обвиняват САЩ, че просто искат да могат да продават по-добре собствения си газ в Европа, допълва ДПА.

Междувременно Москва изрази увереност, че газопроводът ще бъде завършен. „Изграждането на газопровода „Северен поток 2“ е във висока степен на готовност, той ще бъде завършен, тъй като европейските партньори се интересуват от него“, заяви руският вицепремиер Александър Новак пред телевизия „Русия 24“.