Москва и Киев отново се обвиниха взаимно в обстрел на град Енергодар и в района на Запорожката атомна електроцентрала.

Международната агенция за атомна енергия призова за спешни мерки за предотвратяване на ядрена авария.

В същото време, трима цивилни са били убити в Харковска област при руски удар, съобщи губернаторът на областта. По негова информация, е била разрушена жилищна сграда в центъра на Харков.

Отвъд океана, американският президент Джо Байдън отхвърли идеята Русия да бъде обявена за държава, която спонсорира тероризма.

Пред журналисти Байдън лаконично заяви, че е против подобно решение.

За хода настояват няколко сенатори, но Москва предупреди Вашингтон, че това би довело до прекъсване на дипломатическите отношения.

“Умишлени или не – ударите, които централата е понесла и които аз и екипът ми лично видяхме, са неприемливи. Играете си с огъня и вследствие може да се случи голяма катастрофа”, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси. 

ООН призова и двете страни за незабавно прекратяване на обстрела в района на АЕЦ-а. Междувременно Русия изрази недоволство, че Международната агенция не посочва виновника за атаките.

В същото време на икономически форум президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му не губи нищо от действията си в Украйна.

“След пандемията се появиха други предизвикателства, представляващи опасност за целия свят. Като например треската на Запада за санкции. Западът, който се опитва да запази стария световен ред, полезен само за него”, добави Путин.

Според Пентагона заради санкциите Русия е принудена да купува боеприпаси от Северна Корея.