Беларуският президент Александър Лукашенко разпореди днес на министъра на отбраната да вземе най-стриктни мерки, за да бъде защитена териториалната цялост на страната, разтърсена от протестно движение след породилите полемика президентски избори, предаде „Франс прес“.

Лукашенко, който е на власт от 26 години, инспектира военните части в Гродно в Западен Беларус, близо до полската граница. На полигона той разкритикува протестното движение, което според него е подклаждано отвън.

Разпоредбата на Лукашенко към министъра на отбраната идва в момент, в който са предвидени големи беларуски военни учения в Гродно от 28 до 31 август.

В Гродно Лукашенко каза, че е ясно, че срещу Беларус се използват сценарии за „цветна революция“, като при тях има и външен фактор, допълва ТАСС.

Подкрепата на Запада за опозицията е пряка намеса в ситуацията в страната, смята още президентът. Според него действията и изявленията на западните страни също са „пряка намеса в ситуацията в Беларус“.

По думите му е очевидна и военната подкрепа на Запада за беларуската опозиция, като свидетелство за това е придвижването на войски на НАТО към границите на Беларус.

По материали на БТА