До дни ще „реши проблема“ с протестното движение, което разтърсва страната. Това заяви беларуският президент Александър Лукашенко по повод на демонстрациите срещу преизбирането му за държавен глава на страната. 

„Това е мой проблем, който трябва да реша – и ние ще го уредим. Вярвайте ми, в идните дни той ще бъде решен", каза беларуският президент пред работници, цитиран от БТА. 

Беларуският президент, който е на власт от 26 години, обвини Съединените щати, че организират демонстрациите, за да създадат „санитарен кордон“, включващ трите балтийски страни, Беларус и Украйна. По думите му целта е изолиране на Русия.

„Съединените щати планират и дирижират всичко това, а европейците им играят по свирката. Специален център е бил създаден във Варшава“, посочи и допълни, че целта му е да запази мира и спокойствието за тези, които искат да работят, и не желае да въвежда военно положение. 

Държавният глава на Беларус увери, че между него и руския му колега Владимир Путин има пълно взаимно разбиране за това, което става в страната. Лукашенко намекна и че демонстрантите са платени: „Вие сте работници, знаете, че парите се печелят с работа. Понякога се печелят и на улицата, но това няма да продължи дълго.”

Междувременно лидерката на опозицията в Беларус Светлата Тихановска призова за нови масови демонстрации и стачки. Целта на протестите е да предизвикат нови президентски избори.

На разпит в прокуратурата в Минск се явиха представители на Консултативния съвет на опозицията, чиято цел е да поеме управлението на страната от президента Александър Лукашенко.

Владимир Путин и Съвета за сигурност на Русия призовават властите и гражданите в Беларус да решат кризата с диалог. Тихановска, която е в изгнание в Литва, даде първата си пресконференция и призова всички чуждестранни страни да уважават суверенитета на Беларус.