В Румъния сняг и леден дъжд наложиха отлагане на десетки полети и на някои влакове. Валентин Йордаке, говорител на летището в Букурещ, каза, че тази сутрин са били отложени 30 полета заради мразовитото време. Температурите са около минус 5 градуса. Влаковете от Букурещ към черноморското пристанище Констанца и южния град Крайова също закъсняват.

Метеоролозите издадоха днес жълт код за сняг, суграшица и поледица в Букурещ и седем окръга в южната и източната част на страната.

Спасителни екипи и войници в Хърватия се борят да удържат придошлата река Сава, която достигна рекордно високо ниво югоизточно от столицата Загреб, предаде Асошиейтед прес.

Властите съобщиха, че днес водното равнище край Ясеновац е превишило с 10 сантиметра най-високата регистрирана досега стойност. Десетина къщи в близко село са откъснати от света.

Снимка: Reuters

Държавната телевизия ХРТ съобщи, че неговите жители са отказали да се евакуират и сега спасителни екипи им доставят храна и вода с лодка.

Експерти очакват нивото на Сава да продължи да се покачва и през следващите дни заради новия сняг.

В Албания министерството на отбраната и местните власти съобщиха, че 3000 хектара в северозападната част на страната са наводнени, а 225 къщи са обградени от вода.

Непрекъснатите валежи и изпускането на излишните води от водните електроцентрали са потопили района от две седмици. Министерството на отбраната съобщи, че войници евакуират едрия добитък от застрашените селища и доставят храна и вода на местните жители и домашните животни.

Пожарникари спасиха ученици от основно училище, в което водата достигнала един метър.

Мразовитото време изненада и Франция, където рязкото застудяване причини гибелта на пчелни семейства в планинските райони.