Обединеното кралство и Европейският съюз постигнаха сделка за търговските споразумения за Северна Ирландия. Така се слага край на споровете относно търговията на региона след Брекзит.

Новината стана ясна след среща между британския премиер Риши Сунак и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Споразумението има за цел да облекчи търговските потоци между Великобритания и Северна Ирландия и да сложи край на най-големия проблем, след като Великобритания напусна ЕС.

Към момента бизнесът в Северна Ирландия следва правилата на ЕС относно държавната помощ и ДДС. Това означава, че държавните плащания в помощ на фирмите в Северна Ирландия и данъчните облекчения трябва да бъдат в границите, определени от ЕС - правителството на Обединеното кралство иска да премахне тези ограничения.

Но ЕС вижда всяко отстъпване на сделката след Брекзит, която договори с Обединеното кралство през 2019 г., като нарушение на международното право.

Във вътрешнополитически план се смята за триумф за Сунак. Но обявяването на сделката среща съпротивата на юнионистката партия в Северна Ирландия и реакцията на бившия премиер Борис Джонсън, който е против сделката.