Настояването на Великобритания въоръженото крило на ливанското движение „Хизбулла” да бъде включено в списъка на ЕС на терористичните организации срещна отново отпор от някои правителства заради опасения, че това може да предизвика нестабилност в Близкия изток, предаде „Ройтерс”, цитирана от БТА.

Искането на Лондон бе обсъждано днес за втори път от специална група на ЕС след срещата на 4 юни, на която не бе взето решение. Британските дипломати отново не успяха да убедят представителите на скептичните правителства.

Според дипломатически източници разискванията по въпроса не са приключили. Великобритания може да го внесе на по-високо равнище, вероятно на срещата на външните министри през юли.

„Не бе постигнато съгласие. Проблемът ще продължи да се обсъжда, но не в тази група", каза дипломат пред „Ройтерс”.

Великобритания изтъква, че ЕС трябва да наложи санкции на войнстващата шиитска групировка заради доказателства, че е замесена в бомбения атентат в България миналия юли, в който загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор. „Хизбулла” отрича каквото и да било участие в атентата.

Великобритания цитира и присъдата от четири години затвор, произнесена от кипърски съд през март срещу член на „Хизбулла”, обвинен, че е планирал атаки срещу израелски обекти на острова.

Британското предложение събра известна подкрепа в Европа през последните седмици заради растящата намеса на „Хизбулла” в гражданската война в Сирия. Според дипломати мнозинството от 27-те страни в ЕС, включително Франция и Германия, подкрепят предложението на Лондон, но за да бъде то прието, е необходимо единодушие, а Австрия, Чехия и Италия са сред страните, които изразяват резерви.

Включване на „Хизбулла” в черния списък ще донесе значителна промяна в политиката на ЕС, който устоява от години на натиска от Израел и САЩ. Редица правителства в ЕС поставят въпроса има ли достатъчни доказателства, за да бъде свързано движението с атентата
в България, посочват дипломати от ЕС.

„Има правни съображения. Не видяхме доказателствата,” каза европейски дипломат пред „Ройтерс”. В черния списък на ЕС са групи като палестинското ислямистко движение „Хамас”, което управлява ивицата Газа, и кюрдската групировка ПКК в Турция.