Великобритания ще премахне всички ограничения въведени заради коронавируса най-рано след 21 юни. Над една четвърт от 67-милионното население, вече са получили първа доза от ваксината. 

Училищата във Великобритания отварят от 8 март, а в края на месеца шестима души или членове на две домакинства ще могат да общуват навън. От средата на април ще отворят магазините, фризьорските салони, фитнесите и ресторантите на открито. 

През май ще бъдат вдигнати повечето ограничения върху социалните контакти. Четвъртият етап – след 21 юни, ще отбележи премахването на всички ограничения за общуване и пътуване.

С почти 130 000 смъртни случая Великобритания е на пето място в света по най-много жертви на пандемията, а икономиката ѝ претърпя най-големия си срив от над 300 години.

Обединеното кралство наложи едни от най-строгите мерки за ограничения и в момента е в трети локдаун от началото на пандемията. 

Близо 18 милиона вече са ваксинираните в страната. Имунизацията значително намали случаите на заразяване, като сред здравните работнци, например, спадът на нови случаи е около 70%.