Британското правителство е изпратило писмо до новоизбраната председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което я информира, че няма да номинира комисар преди изборите в Обединеното кралство на 12 декември.

Според юридическо становище, представено на Фон дер Лайен, отсъствието на британски комисар няма да попречи на новия екип на ЕК да започне работа.

Британски висш служител потвърди изпращането на писмото. 

Говорители на ЕК обаче не отхвърлиха възможността комисията да се обърне към Съда на ЕС заради отказа на британските власти да се съобразят с искането на Фон дер Лайен, съобщи АФП, цитирани от БТА. Те уточниха, че в писмото, получено снощи, Великобритания признава задълженията си към ЕС и изразява готовност да не създава пречки пред съставянето на новата комисия.

Оценяваме много задълбочено британското становище и обмисляме внимателно следващите стъпки, заявиха говорителите. По техните думи действията на Лондон водят до невиждани досега усложнения.

Новата Еврокомисия под председателството на германката Фон дер Лайен ще се състои от представители на останалите 26 страни членки (без Великобритания). Очаква се тя да встъпи в длъжност на 1 декември.

Обединеното кралство - 28-ата страна в ЕС - по план трябва да напусне ЕС на 31 януари 2020 г. и британският премиер води кампания за брекзит.

Първоначално новата комисия трябваше да встъпи в длъжност на 1 ноември, но се стигна до отлагане, след като Европейският парламент отхвърли първите кандидати на Франция, Румъния и Унгария. Днес в ЕП е изслушването на тримата нови кандидати. Очаква се оценката от изслушванията да бъде съобщена по-късно - на 27 ноември.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!