Британската полиция поиска Русия да екстрадира Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, посочени като извършителите на убийството на руския опозиционер Александър Литвиненко в оповестените днес заключения от общественото разследване на случая.

Срещу двамата има действащи заповеди за задържане заради случая. Нашата цел е да изправим тези две лица пред съда, заяви Скотланд ярд в комюнике.

Британският премиер Дейвид Камерън намира заключенията от разследването за изключително тревожни, заяви негов говорител, цитиран от Ройтерс.

Това, че убийството е било наредено на най-високо равнище в Русия, е изключително обезпокоително. Никоя страна, да не говорим постоянен членка на Съвета за сигурност на ООН, не може да действа по този начин, подчерта той.

Говорителят добави, че Великобритания си запазва правото да обмисли какви по-нататъшни действия да предприеме.

Снимка: Reuters

Междувременно вътрешният министър на Великобритания Тереза Мей заяви, че правителството ще извика посланика на Русия, за да изрази недоволството си от липсата на сътрудничество от страна на Русия в разследването на убийството на бившия офицер от КГБ.

Освен това Мей уведоми парламента, че правителството ще замрази авоарите във Великобритания на Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун - двамата основни заподозрени за убийството.

Тя окачестви като "изключително обезпокоителни" разпространените днес заключения от общественото разследване, според които в убийството е замесена руската държава, и каза, че става дума за "крещящо и неприемливо нарушение на международното право и на цивилизованото поведение".