Възможно е пълна карантина в Турция, обявена до 17 май, да продължи още няколко дни. Нормализирането на живота трябва да бъде постепенно, предупреждават турски експерти.

На 29 април в Турция влезе в сила национален локдаун, който ще продължи до 17 май. Целта на мерките е ограничаване на разпространението на коронавируса в страната, след като миналия месец бяха регистрирани рекорден брой заразени (по над 60 000 дневно).

Като се има предвид, че на 19 май ще бъде Празникът на младежта и спорта, има вероятност локдаунът в страната да бъде удължен с още 3 дни. Експертите съветват във всички случаи нормализирането на живота да става поетапно, пише "Хюриет", цитиран от БТА.

Здравните специалисти препоръчват хората да започват работа по различно време, за да няма голямо струпване в градския транспорт.

Собствениците на заведения също трябва да са много внимателни при отварянето, като е необходима стриктна хигиена, трябва да се обслужват клиенти само на открито и между масите да има съответно разстояние.

Според плановете на властите засега се планира отваряне на училища и провеждане на изпити. Вторият етап предвижда отваряне на молове, на малки магазинчета, фризьорски салони и бръснарници. Отварянето на заведенията е включено в третия етап от разхлабването на мерките.

Експертите съветват да се ускори възможно най-много процесът на ваксинация в Турция (в момента към 10 милиона души са с две дози ваксина). Според медиците ситуацията с разпространението на COVID-19 в Турция ще се нормализира, когато бъдат ваксинирани 50-60% от населението.