Властите на Москва въвеждат локдаун от 28 октомври до 7 ноември. Ще работят само магазини от първа необходимост и аптеки.

Това се налага заради високите нива на заболеваемост, които според столичните власти ще достигнат скоро исторически нива, пише Би Би Си.

Училищата и детските градини са във ваканция, а висшите учебни заведения са на онлайн обучение. Ресторантите ще работят само на доставки.

Театрите и музеите ще могат да приемат посетители само с QR кодове, при условие че заетостта на помещенията е не повече от 50%.

49 милиона са ваксинирани напълно в Русия. Днес за цялата страна новите случаи на коронавирус са 37 000.

Властите констатират и появата на мутация на "Делта" щама  - AY.4.2, като отчитат и че страната изостава от други страни по ниво на ваксинация. 

Новият вариант е по-заразен и първоначално е забелязан във Великобритания. 

Накъде след локдауна?

Кметът на Москва обяви, че от 8 ноември Москва ще блокира социалните карти на неваксинирани хора над 60 години. Те ще могат да ги отключат след ваксинация. Тези, които са имали коронавирус през последните шест месеца, няма да бъдат засегнати от това ограничение.

Театрите и музеите ще могат да продължат да работят при задължително използване на QR кодове, защитни маски и максимум 70% заетост на помещенията.

Провеждането на събития с едновременно присъствие на повече от 500 души също ще бъде възможно само с QR кодове.