На 30 април 1789 година  първият избран за президент на САЩ Джордж Вашингтон полага клетва в първата сграда на американския Конгрес в Ню Йорк и така поставя началото на церемониите по встъпване в длъжност на държавните глави. 

В политическата история на Щатите конфликтите между отиващ си и новоизбран президент не са прецедент.

Когато през 1801 г. Томас Джеферсън за първи път полага клетва във Вашингтон, на церемонията не присъства предшественикът му Джон Адамс, който въобще не е поканен. 

Друг американски президент – Джон Куинси Адамс, категорично отказва да уважи своя наследник – Ендрю Джаксън.

Церемониите през годините винаги са привличали публика, а архивите пазят много интересни моменти. Като снимка от март 1857 г. – първият фотодокумент, запечатал клетвата на 15-ия президент Джеймс Бюканъм.

Инаугурацията на Линкълн е на фона на все още незавършената сграда на Капитолия.

При встъпването си в длъжност 30-ият президент Джон Калвин Кулидж за първи път използва автомобил, а церемонията за първи път е предавана на живо по радиото.  

Докато милиони зрители покриват всяка точка, президентът Хари Трумън премина през столицата, а жителите на Вашингтон го приветстваха.

Инаугурацията на Труман е първата предавана по телевизията.

На тържествения парад по времето на Дуайт Айзенхауер за първи път са показани ракетни установки. В парада е включен дори номер на слон от група циркови артисти.

На президентския бал на Джон Кенеди през 1961 г. сред гостите са Франк Синатра и Нат Кинг Кол.

Джими Картър пък е първият президент, който заедно със семейството си изминава пеша пътя от Капитолия до Белия дом.

Клетвата на Роналд Рейгън все още държи рекорда за най-много зрители – близо 42 млн. американци. А тази на Бил Клинтън е предавана за първи път по интернет.

А инаугурациите на президентите – Барак Обама и Доналд Тръмп, породиха спор къде зрителите са повече.