Ливанският министър-председател Саад Харири най-неочаквано обяви днес оставката си само година след като беше назначен, предаде Франс прес, цитирана от БТА.  

"Обявявам оставката си от премиерския пост", заяви Харири, който се намира в Саудитска Арабия, в изявление, излъчено от саудитската сателитна телевизия "Ал Арабия".

Той обвини шиитското движение "Хизбула" и неговия съюзник Иран, че се опитват да се налагат в Ливан. Иран упражнява влияние върху съдбата на страните в района. "Хизбула" е маша на Иран не само в Ливан, но и в другите арабски страни, заяви Саад Харири.

Той каза, че обстановката в Ливан напомня онази от времето, когато беше убит баща му Рафик Харири, и че се бои, че той също може да бъде убит, посочва Ройтерс.

Рафик Харири - ливански премиер от 1992 до 1998 г. и от 2000 до 2004 г. - загина при атентат на 14 февруари 2005 г. Бейрут, припомня ТАСС. Четирима членове на "Хизбула" са обвинени за убийството, разтърсило Ливан.  

Представители на влиятелното въоръжено движение "Хизбула" има и в сегашното правителство.

30-членният кабинет на Саад Харири до голяма степен успя да предпази страната от последиците от гражданската война в съседна Сирия, отбелязва Асошиейтед прес. Очаква се оставката да засили напрежението в Ливан, допълва агенцията.