Ливан и Франция подписаха споразумение за доставка на оръжия за ливанската армия, предаде АФП. Документът е парафиран в генералния щаб на армията в Бейрут между главнокомандващия ливанските въоръжени сили Жан Каваджи и адмирал Едуар Гийо, президент на френската компания ОДАС. Тя отговаря за експорта на оръжейна техника и на техника в областта на сигурността и новите технологии, предаде БТА.

Предстои адмирал Гийо да посети саудитската столица Рияд, където споразумението ще бъде подписано от саудитските власти, които осигуряват финансирането по договора. После те ще платят първата вноска по договора от 600 милиона долара, тоест 20 процента от общата сума.

Френската армия ще започне да доставя оръжия на Ливан два месеца по-късно. Доставките ще продължат три години и сред тях ще има хеликоптери Газел, оборудвани с противотанкови ракети ХОТ и 7 хеликоптера Пума за превоз на военни.

Освен хеликоптерите договорът на обща стойност 3 милиарда долара, обещани от Саудитска Арабия, касае и блиндирана военна техника, тежка артилерия, патрулираща техника, средства за комуникация и надзор, дронове, като всичко това цели подобряването на разузнавателните способности на ливанските сили.