Оцелял след тежка катастрофа с мотор влезе в историята на хирургията, след като лицето му бе възстановено чрез 3D принтирани части. Технологията била използвана на всяко ниво от медицинската процедура за връщане на нормалния му вид, пише британският вестник „Телеграф”.

Лекарите в болница в Суонзи, Уелс, трябвало да счупят отново скулите му, преди да реконструират лицето на Стивън Пауър при 8-часова операция.

Въпреки че носел каска, 29-годишният мъж бил ранен тежко при инцидента от 2012 година, който го оставил в болница в продължение на месеци.

„Не помня катастрофата, помня пет минути преди да се случи и след като се събудих в болницата няколко месеца по-късно. Счупих си и двете скули, горната челюст, носа, имах и фрактура на черепа”, разказва Пауър.

Консултантът по лицево-челюстна хирургия Ейдриън Шугър казва: „Успяхме да свършим добра работа с лицевите му травми с изключение на левите му буза и очна кухина”.

„Оправихме лицевите му фрактури много добре, но той беше увредил лявото си око и офталмолозите не искаха да правим нищо, което да увреди зрението му. това беше добър ход, защото то вече е почти напълно възстановено. Но в резултат не успяхме да поставим лявата му скула на правилното място и дори не се опитахме да реконструираме тънките кости около окото му. Като резултат скулата му бе поставена твърде далеч от окото и то потъна”, допълва д-р Шугър.

Миналата година хирурзи започнали да планират операция, която да възстанови симетрията на лицето на Стивън Пауър.

Екипът използвал сканирани 3D снимки на лицето на пациента, за да създадат ръководство за рязане и разполагане на костите, както и планки, които да ги държат на място. Всички модели били изработени с 3D принтер.

„Стивън имаше много тежка и комплексна травма и коригирането й включваше рязане и няколко фрагмента на костите. За да бъдем способни да го направим и да ги върнем обратно на правилните места, ние извършихме едно триизмерно упражнение”, допълва консултантът.

Пред Стивън Пауър предстои дълъг път на възстановяване, но успехът на операцията му ще има огромно влияние върху следващи подобни. Гледайки резултатите, той твърди, че се чувства трансформиран с лице, което е много близо до вида си преди катастрофата.