Прокуратурата в Дрезден, столица на източната германската провинция Саксония, потвърди, че 16-годишно момиче, открито в тунел под стария град на Мосул, е идентифицирано като Линда Вензел – германка, изчезнала от дома си на 1 юли миналата година.

Линда бе една от 20-те жени, предполагаеми бойци на „Ислямска държава“ (ИДИЛ), открити барикадирани с оръжие и експлозиви в тунел след изтласкването на групировката от втория по големина иракски град. Още тогава се появиха съобщения, че една от жените е германска гражданка, но властите отказаха да потвърдят. До днес.

Жените са откарани в Багдад, а в момента Линда получава помощ от германското посолство в Ирак, съобщиха властите в Саксония, цитирани от ДПА и АП.

От Пулшниц до подземията на Мосул

До миналия юли Линда живеела с майка си и пастрока си в Пулшниц, градче със 7500 жители, разположено между Дрезден и полската граница. Преместила се там след развода на родителите си и бързо се проявила като добра ученичка с интерес към математиката, химията и физиката.

В началото на миналата година обаче съучениците ѝ забелязали промяна в поведението ѝ – вместо рап, започнала да слуша арабска музика и дори попитала директора дали може да носи забрадка в училище.

През пролетта споделила с родителите си, че все повече се вълнува от исляма, но скрила факта, че вече го била приела. По време на Рамазана, например, казала, че е на диета. Родителите ѝ не подозирали нищо, дори ѝ купили копие от „Корана“.

На 1 юли (петък) Линда се разбрала с майка си да преспи у приятелка. После ѝ изпратила есемес: „Ще се върна в 4 в неделя“. И... изчезнала.

Под дюшека в стаята ѝ полицията открила разписки за два самолетни билета – Дрезден – Франкфурт и Франкфурт – Истанбул, който Линда купила с подправени документи и паспорта на майка си.

Според източници на в. „Билд“ тя прекосила турско-сирийската граница при пункта „Баб ел Хава“ и навлязла в размирната провинция Идлиб в средата на август. Там била взета от бойци на джихадистка група, свързана с ИДИЛ, и вкарана в Мосул.

Предполага се, че е била вербувана онлайн от поддръжници на „Ислямска държава“.

Следите на Линда се губят цяла година и родителите ѝ я търсят напразно. До миналата седмица, когато в социалните мрежи се появи видео на заловените в тунела жени. На кадрите се вижда изтощеното, покрито с пръст момиче, отвеждано от иракските сили. Заедно с Линда в тунела са задържани и жени от Русия, Турция, Канада, Либия и Сирия.

Твърди се, че в Мосул германката е била подготвена за Inghimasi – атентатор самоубиец, и е сътрудничела с полицията на ИДИЛ.

Прокуратурата в Дрезден отказа да потвърди тази информация, както и дали тя се е била на страната на джихадистите, подчертавайки, че няма информация за нея след пристигането ѝ в Истанбул преди година, съобщава АП.

Според британския в. „Таймс“ в Мосул Линда била омъжена за чеченец, боец на ИДИЛ.

ИДИЛ и момичетата

„Ислямска държава“ привлича не само мъже, но и жени и млади момичета. През последите години над 930 джихадисти от Германия са заминали за Сирия и Ирак, за да се присъединят към групировката. Една пета от тях са жени, а 5% – непълнолетни. От лицата под 18 години половината са момичета.

Според специалисти младите жени си създават романтична представа за брака с джихадист. Някои от тях изживяват различни лични кризи и се оказват особено уязвими за пропагандата. Други наистина вярват в идеологията и искат да построят ислямска държава.

Попаднали в джихадистките райони, те имат ролята на съпруги и майки, но също и на бойци и участнички в женската шериатска полиция, съблюдаваща спазването на ислямския закон сред жените.

Линда и бъдещето

В момента Линда Вензел е в затвор в Багдад.

Ако бъде върната в Германия, тя ще бъде изправена пред съда за участие в терористична организация.

Пред „Таймс“ обаче иракски депутат коментира, че властите няма да се съгласят на екстрадиция, защото е пристигнала в страната, за да се присъедини към терористична организация, и трябва да бъде наказана по законите на Ирак. А там наказанието за подкрепа на ИДИЛ и женитба с джихадист може да е и смърт.

Използвани са материали на Zeit.de, TheTimes.co.uk, Bild.de, TheGuardian.com, БТА