В Глазгоу започна конференцията на ООН за климатичните промени.

Във форума участие ще вземат представители на близо 200 държави, много от които лидерите на Г-20. В продължение на 2 седмици те ще обсъждат как човечеството все още може да успее да овладее затоплянето на климата.

На форума България ще бъде представена от премиерът Стефан Янев. 95-годишната кралица на Великобритания Елизабет II, която планираше да посети конференцията, бе принудена да се откаже от пътуването по съвет на лекарите, но наследникът на трона, принцът на Уелс Чарлз, известен с активната си позиция по въпросите на околната ще вземе участие.

Началото бе дадено от председателя на конференцията и британски държавен министър Алок Шарма и от бившия външен министър на Мексико Патрисия Еспиноса.

„Светлините мигат в червено на климатичното табло. Докладът, съгласуван от 195 правителства, ясно показва, че човешката дейност недвусмислено е причината за глобалното затопляне”, каза той.

В Глазгоу пристигна и Грета Тунберг и бе посрещнатата бурно от свои привърженици.

Очаква се през идните две седмици в Глазгоу да се проведат и множество демонстрации на климатични активисти.

Междувременно лидерите на страните от Г-20 постигнаха споразумение да се ограничи глобалното затопляне до не повече от 1,5 градуса по Целзий в сравнение с нивата от прединдустриалната епоха, предадоха световните агенции.

Подробностите как точно ще се случи това все още не са известни. Очаква се в официалния документ да има и констатация, че е важно към средата на века да се постигнат нулеви нетни емисии на парникови газове, както и призив за действия през настоящото десетилетие за промени в националните планове за намаляване на емисиите.

В документа също така се подчертава важността да се мобилизират по 100 милиарда годишно за развиващите се страни до 2025 г., за да им се помогне да се откажат от добива на електроенергия от въглища.

Планетата ни вече се е затоплила с над 1,1 градуса по Целзий и според текущите прогнози, базирани на планираните свивания на емисии през идното десетилетие, предвиждат затоплянето да достигне 2,7 градуса към 2100 година.