След повече от 15 часа непрекъснати преговори, все още няма компромис между евролидерите кой ще управлява европейските институции.  България попадна в центъра на вниманието, след като се оказа сред страните, чиито глас може да е решаващ.

Все още не е сигурно дали Франс Тимерманс, водещият кандидат на социалистите, е бъдещият председател на ЕК. Някои лидери от Централна и Източна Европа продължават да се противопоставят.

Снимка: btvnovinite.bg

Българката Кристалина Георгиева е почти сигурна в пакета за ръководните постове, твърдят все повече дипломати в последните минути. Възможно е тя да стане председател на Съвета (Европейски съвет). 

Какво се крие зад тези тежки преговори? Част от отговора на този въпрос се появи миналата нощ във видео в профила във "Фейсбук" страницата на българския премиер и привлече вниманието на европейската преса.

Четирите водещи сили в Съюза: Франция, Германия, Испания и Холандия бяха постигнали сделка. Водещият кандидат на социалистите Франс Тимерманс поема председателството на Комисията, а кандидатът на ЕНП Манфред Вебер – това на Парламента. Изненадващо обаче редица лидера от ЕНП бойкотираха решението, в което те не са участвали. Сред тях и българският премиер.

„Ние си имаме водещ кандидат, спечелили сме европейските избори, това е Вебер. ЕНП подкрепя нашия кандидат. Няма логика победителят да не бъде председател на ЕК”, каза Борисов снощи.  

Минути преди полунощ обаче в центъра на европейското внимание се оказа Фейсбук страницата на Борисов, заради 3-минутно видео от срещата му с Фарнс Тимерманс. И в него – ясен знак, че българският премиер може все пак и да го подкрепи.

Снимка: btvnovinite.bg

Двустранните срещи и дипломатически совалки продължиха цялата нощ.

Въпреки че всичко остава в условно наклонение, възможно да се потвърди: Франс Тимерманс ръководи Комисия, Кристалина Георгиева - Съвета, а водищият кандидат на ЕНП Манфред Вебер - Парламента.