Лидерите на страните от Г-7 се договориха за общи мерки за борба с тероризма и подписаха декларация за това, предаде ДПА.

На срещата като важен приоритет в борбата с тероризма беше посочена сигурността в киберпространството.

Според подписаното споразумение на технологичните гиганти ще бъде оказан натиск да следят и премахват съдържание в интернет, което пропагандира екстремистки възгледи.

Британският премиер Тереза Мей благодари на колегите си за подкрепата им, изразена след извършеното в понеделник ислямистко нападение в Манчестър. Тя подчерта, че е важно Г-7 да използва всяко достъпно средство в борбата срещу тероризма и за защита на хората.

Мей призова лидерите на Г-7 да предприемат по-активни действия за подвеждане под отговорност на чуждестранните наемници, които се бият на страната на "Ислямска държава".

Снимка: Reuters

Важно е да има законова възможност заподозрените в подобна дейност да бъдат преследвани, депортирани и екстрадирани.

В противен случай те се връщат в родината си, където, без да са се отказали от радикалните си възгледи, се превръщат в реална заплаха за обществото, подчерта британската премиерка, цитирана от ТАСС.

С подписването на декларацията срещу тероризма и за премахване на екстремистката пропаганда от интернет "показахме нашето единство и решимостта си да продължим и да засилим борбата с тероризма", заяви италианският премиер Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс.

Снимка: Reuters

Той добави, че в документа се изразява и подкрепа за Великобритания след самоубийствения атентат, извършен в понеделник в Манчестър, при който загинаха 22 души.

Седемте най-развити индустриални страни призоваха социалните медии и доставчиците на интернет да положат повече усилия за премахване на екстремистко съдържание и обещаха да се борят със злоупотребата с интернет от страна на терористите.

"Макар че е едно от най-големите технологични постижения на последните десетилетия, интернет се оказа мощен инструмент за терористични цели", се казва в общата декларация, подписана от лидерите на Г-7.

Снимка: Reuters

Освен лидерите на 7-те най-големи развити икономики, декларацията беше подписана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, отбелязва ТАСС.

Дебютът на американския президент Доналд Тръмп във формата спъна преговорите по Парижкото споразумение за климата.

Още в предизборната си кампания Тръмп се противопостави на единните мерки за борба с климатичните промени и днес останалите лидери не успяха да променят позицията му.

Постигнато е обаче съгласие по други теми, включително Сирия, Либия и борбата с тероризма, каза италианският премиер Паоло Джентилони.

"Остава един отворен въпрос и това е позицията на САЩ по Парижкото споразумение за климата.

Всички останали (лидери) потвърдиха пълното си съгласие със споразумението", подчерта италианският премиер. "Сигурни сме, че след размисъл и САЩ ще искат да се ангажират с него", добави той.

Снимка: Reuters

Според Джентилони има напредък по въпросите на външната търговия, но все още не е постигнато съгласие по формулировките на финалното комюнике на срещата.

По-рано Тръмп защити протекционистки дневен ред, който притесни партньорите му от Г-7, предаде Ройтерс.

Докато лидерите на Г7 обсъждаха световния ред, техните съпруги и съпрузи летяха с хеликоптер над вулкана Етна и посетиха древни забележителности в град Катаня.