Франция, Германия, Италия и Румъния подкрепят позицията на Украйна незабавно да бъде даден статут на кандидат-член на Европейския съюз. Това заявиха лидерите на четирите държави, които са на знакова визита в Киев.

След множество спекулации тази нощ френският президент, германският канцлер и италианският премиер се качиха на влак от Полша за Киев. Сутринта към тях се присъедини и румънският президент.

„Ние четиримата подкрепяме незабавното даване на Украйна на статут на кандидат за членство в Европейския съюз. Към него ще върви пътна карта, която ще трябва да вземе предвид и ситуацията на Западните Балкани и на Молдова“, каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

Снимка: Getty Images

Макрон обеща още гаубици за Украйна, но настоя да се продължи комуникацията с руския президент Путин.

От своя страна Зеленски е поискал Европейският съюз да засили санкциите срещу Москва. Преди разговорите в Киев евролидерите посетиха опустошеното предградие Ирпин.

„Тук е унищожен цял град без каквато и да е военна инфраструктура. Това говори много за бруталността на руската агресия“, заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц.

Снимка: Getty Images

А в Брюксел министрите на отбраната на НАТО обсъдиха засилването на източния фланг на Алианса.

„Знаете, че България от няколко месеца вече изгражда на своя територия бойна група, като имаме договорка с Италия да поеме ролята на рамкова държава. Днес отново разговарях с италианския министър – процедурата при тях напредва“, отбеляза министърът на отбраната Драгомир Заков.

Ключови решения се очакват на срещата на върха на НАТО в края на месеца.