Европейските лидери най-после постигнаха споразумение по въпроса за бюджета на ЕС в периода от 2014 до 2020 година. България е една от четирите страни, които при съкратен следващ евробюджет, ще получи повече пари отколкото през предходния период, съобщи в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

Над 15 милиарда евро ще получи страната ни за следващите години до 2020-а. 7 милиарда от тях ще са по линия на кохезионната политика, останалите ще отидат за селско стопанство. Това е увеличение с над 1,5 милиард, което на практика означава, че селските стопани у нас занапред ще могат да получават по-сериозни плащания на площ, обясни министър-председателят.

260 милиона лева ще получим за спрените 4 реактора на АЕЦ „Козлодуй”. Освен това България ще има възможност да се възползва и от новия Фонд за преодоляване на младежката безработица.

Снимка: БГНЕС

Компромисът по следващия 7-годишен евробюджет отне на държавните и правителствени ръководители повече от едно денонощие и безброй консултации в различни формати, но вече е факт. ЕС успя да избегне предварително прогнозирания провал и неизбежния негативен ефект на финансовите пазари.

Окончателният вариант на бюджета предвижда в разходи в размер на 908,4 млрд. евро, с допустим таван в размер на 960 млрд. евро.Одобрената сума представлява 1% от общия БВП на Общността.

Проектобюджетът изготвен от Европейската комисия предвиждаше разходи в размер на над 1 трилион евро.