Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обяви днес, че лидерите на ЕС са постигнало формално споразумение за оспорвания бюджет на Блока за периода 2014-2020 г., който ще възлиза на 960 млрд. евро, съобщават световните агенции.

Преговорите, водени между Европейската комисия, Европейския парламент и Ирландското председателство на ЕС, са увенчали с успех само часове преди началото на съвета на държавните и правителствените ръководители, който се открива в Брюксел днес.

Окончателната дума по бюджета обаче се пада на 750-те законодатели от Европейския парламент, които трябва да го одобрят.

Политическото споразумение на идва след месеци на преговори в застой, предизвикани от няколко европейски държави, сред които Германия и Холандия, които сметнаха първоначално предложения от Европейската комисия проектобюджет за твърде висок.

Основната точка от дневния ред на Съвета, който започва днес, е постигането на съгласие за отделянето на спешни средства за овладяване на младежката безработица. Преговорите засягат финансова помощ която да послужи за откриване на работни места и обучение на над 5,6 млн. безработни млади хора на възраст под 25 години в ЕС.