Лидерът на основната сирийска опозиционна група Ахмад Джарба е напуснал Женева, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на добре осведомен дипломатически източник.
Председателят на Националната коалиция на опозиционните и революционните сили (НКОРС) в Сирия е упълномощил генералния секретар на НКОРС Бадр Джамус да води преговорите от името на опозицията. Джамус е получил разрешение да прекрати преговорите във всеки един момент.

Срещата между специалния пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими и делегацията на сирийската опозиция бе насрочена за 17 ч. българско време.

НКОРС вече обяви, че няма да започне преки преговори със сирийското правителството, докато то не се съгласи официално на политически преход в страната. Сега сирийската опозиция поиска от режима писмено потвърждение, че той е готов да преговаря на базата на Женевското комюнике.

Според НКОРС и Запада тази декларация, приета на първата международна мирна конференция за Сирия през юни 2012 г., предвижда именно политически преход в страната. Сирийското правителство няма да приеме искането на опозицията за формиране на преходен орган на изпълнителната власт, даде да се разбере днес министърът на информацията Омран аз Зуби.