Каталуния ще обяви независимост до дни, каза лидерът на автономната област Карлес Пучдемон в интервю за Би Би Си, цитиран от Ройтерс.

Това може да се случи в понеделник, когато се очаква да бъде първата сесия на парламента в автономната област след проведения референдум.

Тази стъпка ще бъде предизвикателство към Мадрид и опит за осъществяване на волята, изразена от каталунците на забранения от испанските централни власти референдум в неделя, отбелязва Ройтерс.

Пучдемон каза, че правителството му "ще действа в края на тази седмица или началото на следващата".

Това най-вероятно ще приключи, когато получим резултатите от вота извън Испания в края на тази седмица. Затова говорим за периода между тази и началото на другата седмица, обясни Пучдемон.

Запитан какво ще направи, ако испанското правителство се намеси и поеме контрол върху управлението на Каталуния, Пучдемон отговори, че това би било "грешка, която променя всичко".

Пучдемон обяви също, че е силно разочарован от позицията на Европейската комисия, която не подкрепи референдума. Така този референдум и намерението за обявяване на независимост, на практика, не намериха международна подкрепа.

В обръщение към нацията снощи испанският крал Фелипе VI заяви, че организаторите на референдума за независимост на Каталуния "са се поставили извън закона". Той определи ситуацията като "изключително сериозна" и призова за единство, спокойствие и държавата да спази конституционния ред.

Думите му провокираха противоречиви реакции от Мадрид и от Барселона.

Същевременно испанският съд повдигна обвинение на командващия на местните сили на реда Мосос де Скуарда за неподчинение. Втората по големина банка в Испания пък заяви, че е готова да премести седалището си в Мадрид на следващия ден след обявяването на едностранна независимост от страна на Каталуния.

Референдумът, обявен от Мадрид за незаконен, хвърли страната в най-тежката конституционна криза от десетилетия, пораждайки опасения от улично насилие.

Общо 700 000 души са участвали във вчерашните протести в Барселона срещу полицейското насилие, съобщи общинската полиция, цитирана от Франс прес.

Говорител на кметството уточни, че цифрата включва всички протестни прояви в града следобед и вечерта.