САЩ и пет европейски държави предупредиха днес за опасността от фалит на Либия, ако добивът й на петрол и цените на международните пазари продължат да падат.

Силно разтревожени сме от икономическите последици от политическата криза и кризата в сигурността за бъдещия просперитет на Либия, заявяват в общо комюнике САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Италия и Испания.

Заради слабия добив и ниските цени на петрола Либия е изправена пред бюджетен дефицит, който потенциално може да погълне всичките й финансови приходи, ако положението не се стабилизира, добавят те.

Либия е затънала в хаос след падането на режима на Муамар Кадафи. Страната се ръководи от две съпернически правителства: едното поставено от коалиция на въоръжени милиции – Фаджр Либия, която през лятото завзе столицата Триполи, а другото – в източната част на страната, признато от международната общност.

Петролната индустрия на Либия, която в миналото носеше големи приходи, бе сурово ударена от настъпилата анархия. Преди бунта от 2011 добивът възлизаше на 1,5 милиона барела дневно и представляваше 95% от износа на страната, осигурявайки 75% от приходите.

Сега добивът е паднал на 350 000 барела дневно.