Медикамент, който осигурява едномесечна защита срещу заразяване с вируса на СПИН, бе тестван успешно върху маймуни, съобщи сп. "Сианс е авнир". Като създадоха нова форма на лекарство, което потиска проникването на ХИВ в генома, изследователи от американския Федерален център за контрол и профилактика на заболяванията и фармацевтичния гигант "ГлаксоСмитКлайн" значително увеличиха активността на този инхибитор в организма.

Една-единствена инжекция с продукта, кръстен GSK744LA, осигури защита на женски маймуни, чиито вагини два пъти седмично в разстояние на един месец били изложени на вирус, смятан за еквивалент на ХИВ при макаците. Изследователите са на мнение, че като се има предвид високата концентрация на инхибитора в кръвта, както и във вагиналната и ректалната лигавица, една-единствена инжекция ще е достатъчна за тримесечен и дори шестмесен период.

Що се отнася до жените, ефикасността на лекарството може да бъде компрометирана, ако те са заразени с преносими по полов път болести, уточняват изследователите. GSK744LA вече доказа безвредността си и скоро ще бъде тестван в рамките на два профилактични клинични опита. Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.