Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че западните държави си „играят с огъня“, като се съгласяват да предоставят на Украйна произведени в САЩ изтребители F-16. Той нарече това това „неприемлива ескалация“ на конфликта, информира АФП.

„Това е игра с огъня, без съмнение“, заяви външният министър Сергей Лавров в откъс от интервю за руска телевизия, публикувано в социалните мрежи, като осъди опита за „отслабване на Русия“ от страна на „Вашингтон, Лондон и техните сателити в ЕС“.

Според руския външен министър на Запад също има разумни хора, които са наясно с последиците от подобна военна помощ.

„В западните политически кръгове вече се говори за колонизиране на Русия, което означава разчленяване на страната ни. Това е игра с огъня“, отбеляза външният министър.

Лавров заяви, че думите на началника на Генералния щаб на САЩ Марк Мили, че Украйна няма да върне загубените територии, са първата стъпка към разбирането на реалната ситуация. 

На 27 май украинското министерство на отбраната заяви, че се нуждае от 48 изтребителя F-16 от четвърто поколение, за да може страната да „достигне границите от 1991 г.“, имайки предвид връщането на всички територии, присъединени към Русия.

Дания и Нидерландия  ще оглавят коалиция на Европейския съюз за обучение на украински военни да летят на F-16.

Западните държави увеличиха военната и финансовата подкрепа за Украйна на фона на войната.