Европа продължава да мисли за по-нататъшни икономически санкции срещу Москва.

След срещата с руския президент Владимир Путин в Москва - австрийският канцлер Карл Нехамер обяви, че е останал без оптимистични впечатления. Той стана първият евролидер на визита в руската столица след инвазията в Украйна.

Нехамер определи срещата си с Путин като директна, открита и тежка. Визитата не е била приятелска и е целяла да се разгледат всички варианти за край на войната или поне за прогрес в хуманитарните коридори за цивилни.

„Всеки ден на война е твърде много. Всяка жертва е твърде много. Санкциите - и това беше моето ясно послание - ще продължат и ще станат по-строги и ще донесат дълготрайни щети за Руската федерация за десетилетия напред", заяви Карл Нехамер.

Русия няма да преустанови бойните действия заради преговорите с Киев, предупреди външният министър Сергей Лавров. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък коментира евентуално присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО.

„Многократно сме казвали, че Алиансът остава инструмент, насочен към конфронтация. Това не е съюз, който гарантира мир и стабилност и по-нататъшното му разширяване няма да донесе допълнителна сигурност на европейския континент", каза Дмитрий Песков.

В разговор с американския президент Джо Байдън, индийският премиер Нарендра Моди определи войната като "притеснителна" и призова за среща очи в очи между Путин и украинския му колега Зеленски.

А руската журналистка Марина Овсянникова, станала известна с антивоенен плакат по време на емисия в руския "Първи канал", беше наета от германския вестник "Ди Велт".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!