"Ако е имало някаква илюзия, че един ден ще можем да разчитаме на нашите западни партньори, тази илюзия вече не съществува", заяви Лавров пред руската държавна телевизия RT, цитиран от Ройтерс.

Русия ще гледа на изток, добави той.

"Това, което американците искат, е еднополюсен свят, който няма да бъде като глобално село, а като американско село - или може би като бар, в който знаете, че най-силният командва", каза Лавров.

Той добави, че много страни като Китай, Индия и Бразилия не искат да бъдат командвани от "чичо Сам", който действа като шериф.

Войната в Украйна доведе до смъртта на хиляди хора, до 3 млн. бежанци и породи опасения за по-широка конфронтация между Русия и Съединените щати.

Предизвикателният отговор на Лавров на усилията на Запада да изолира страната му се повтори с този на Путин, който през последните дни посочи, че ерата на руската история след 1991 г. е към своя край и че оттук нататък Москва ще гледа към Китай, Индия и все повече навътре, пише Ройтерс.

"Сега ще трябва да разчитаме само на себе си и на нашите съюзници, които остават с нас. Ние не затваряме вратата за Запада - това го правят те“, каза още външният министър на Русия.