Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери разговаряха по телефона днес и приветстваха влизането в сила на режима за прекратяване на огъня в Сирия, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на руското външно министерство.

Те обсъдиха перспективата за възобновяване на междусирийските преговори и подготовката на резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно действията на Северна Корея. Разговорът се е състоял по американска инициатива.

Двамата външни министри обсъждали начините за пълното осъществяване на прекратяването на огъня, както и "задълбочаването на координацията по военна линия между Русия и САЩ на систематична основа". Те разгледали перспективите за подновяване на междусирийския преговорен процес за политическо уреждане на конфликта при съдействието на Международната група за подкрепа на Сирия.

Лавров и Кери подробно обсъдили подготовката на нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН в отговор на ракетно-ядрената дейност на Северна Корея в нарушение на съществуващите вече решения на съвета. Лавров посочил, че реакцията на международната общност трябва да бъде твърда и насочена към затваряне на каналите за развитие на ракетно-ядрените програми на КНДР.

При това обаче следва да се отчита и хуманитарната ситуация в страната и да не се нанася вреда на законните връзки с нея на чуждестранни партньори в гражданските отрасли на икономиката, предаде БТА.