Мощното земетресение в Непал предизвика лавина, която погреба част от базовия лагер под връх Еверест, отнемайки живота на най-малко осем души, съобщи непалското министерство на туризма, цитирано от Ройтерс.

„Броят на жертвите може да се увеличи и да включва както шерпи, така и чужденци”, каза представителят на министерството Гянендра Шреста.

По-късно представител на спасителните екипи съобщи, че най-малко 18 чуждестранни алпинисти са загинали при няколко силни лавини на Еверест, предизвикани от мощното земетресение в Непал, предаде ТАСС.

Алпинистка група на индийската армия, която се намирала в базовия лагер под връх Еверест, успяла да открие и извади изпод лавините телата на 13 чуждестранни алпинисти, а други пет жертви са все още затрупани.

Националността им се проверява.

Според министерството на туризма в Катманду в базовия лагер или на връх Еверест е имало най-малко 1000 алпинисти, в това число около 400 чужденци, отбелязва Ройтерс.

За лавините по склоновете на Еверест съобщи първо Си Ен Ен, позовавайки се на алпинисти в района. Това веднага предизвика тревога за съдбата на намиращите се под Еверест и по склоновете му година след като голяма лавина предизвика най-смъртоносния инцидент в историята на изкачването на върха.

Точно преди година – през април 2014 г., лавина над базовия лагер на Еверест уби 16 непалски шерпи.

Април е един от най-популярните месеци за изкачване на върха, защото след това настъпва сезонът на дъждовете и в края на месеца облаци забулват планината, обяснява Ройтерс.
Съобщения за лавини пристигат и от други високопланински райони на Непал.

Междувременно броят на жертвите от унищожителното земетресение нараства, като различните световните агенции цитират представители на властите за близо 900 жертви. Техният брой най-вероятно ще нараства заради огромните разрушения, предизвикани от труса с магнитуд 7,8.