Най-малко 33 души загинаха при лавина в Източна Турция. Сред тях са и спасители и жандармеристи, които се включили в акциите по издирване на хора, затрупани от предишно свличане на снежна маса.

Други 30 души са били спасени, а пострадалите са най-малко 50, съобщи турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на последни данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации.

Около 300 служители на службите за спешна помощ са били повикани на магистралата край заобиколения от планини град Бахчесарай, след като вчера в района падна лавина.

Първата лавина затрупа снегорин и микробус. Загинаха петима души, а двама остават в неизвестност. Шофьорът на снегорина и седем пътници оцеляха.

Втората лавина падна, докато стотиците спасители издирваха двамата изчезнали.

„Осем служители на жандармерията, трима охранители, един пожарникар и 9 цивилни граждани изгубиха живота си. Нека почиват в мир“, съобщи валията на провинция Ван Мехмет Емин Билмез. 

Предполага се, че още около 10-15 души остават затрупани под снега.

Спасителните акции продължават. Хора с лопати и дълги пръти се опитват да достигнат до затрупаните автомобили. Времето в района е изключително тежко - силен вятър и обилен снеговалеж пречат на спасителните работи.

Министерството на отбраната изпрати военен самолет със 75 професионални спасители от службите за реакция при бедствия и извънредни ситуации.