13 души са загинали при лавини в няколко ски курорта в Алпите в Австрия, Италия и Швейцария през изминалия уикенд, пише Би Би Си. Австрийските власти въведоха второ ниво на риск от лавина.

На неопитните скиори се препоръчва да останат на откритите писти, а на опитните - да стоят далеч от много стръмните склонове. Опасността от лавини се е увеличила след обилните снеговалежи и силните ветрове, които засегнаха историческия регион Тирол в Австрия и Северна Италия.

Само в събота там са регистрирани повече от 30 лавини. Някои хора все още се водят за изчезнали, тъй като спасителните дейности се забавиха поради лошата видимост и влошените метеорологични условия.

Въпреки предупрежденията на властите, ски курортите в Западна Австрия са почти пълни за седмицата от 13 до 19 февруари, когато е училищната ваканция.

В неделя австрийската полиция съобщи за пет смъртни случая, включително смъртта на 59-годишен мъж, който е бил затрупан от лавина, докато е почиствал снега от пътя към дома си.

Спасителите откриват и телата на ски водач в Санкт Антон ам Арлберг и на 62-годишен мъж, който е карал ски в Тирол. 17-годишен новозеландец, 32-годишен китайски гражданин и 50-годишен германец също бяха открити мъртви в събота, като се предполага, че са се отклонили от установените ски писти.

В събота сутринта в югоизточния кантон Граубюнден в Швейцария 56-годишна жена и 52-годишен мъж също бяха убити от снега. Швейцарската полиция съобщи, че трети член на групата е успял да избяга невредим.

В събота в италианския Тирол лавина е убила жена от Бавария.

Междувременно баварската служба за предупреждение за лавини също съобщи за поредица от лавини през уикенда, които според нея са били причинени предимно от самите скиори, но също така заяви, че никой не е бил сериозно ранен.