Северна Корея временно пое ръководството на Конференцията за ядрено разоръжаване в ООН. Това се случва, след като по-рано тази година държавата беше обвинена в изпробване на междуконтинентална балистична ракета, които са забранени от Съвета за сигурност на ООН, пише Би Би Си.

Въпреки това Северна Корея пое председателството на Конференцията по разоръжаването, тъй като позицията се заема на ротационен принцип между членовете. Този ход предизвика незабавни критики относно ефективността на форума.

Редица неправителствени организации призоваха държавите да напуснат залата, което е обичайна форма на дипломатически протест. Въпреки че държавите членки не направиха това на сесията в четвъртък, някои държави изпратиха на конференцията само представители на по-ниско ниво.

Само през миналата седмица Пхенян извърши няколко ракетни изпитания непосредствено след посещението на президента на САЩ Джо Байдън в съседните Южна Корея и Япония.

Би Би Си припомня, че ООН забранява на Северна Корея да извършва опити с балистични и ядрени оръжия и е наложила строги санкции след предишни опити.

Конференцията по разоръжаването, която се провежда три пъти годишно в седалището на ООН в Женева, е единственият постоянен многостранен орган в света, който води преговори за споразумения в областта на оръжията и ядрените оръжия. Нейната главна цел е да сложи край на надпреварата в ядреното въоръжаване и да предотврати ядрената война. Въпреки това от 1996 г. насам той не е успял да сключи нито едно значимо споразумение.

Северна Корея ще председателства форума поне през следващите три седмици. На откриващата сесия в четвъртък западните държави, много от които прилагат санкции срещу Пхенян, публикуваха съвместно изявление, в което осъждат агресията на Северна Корея през тази година.

"Оставаме сериозно обезпокоени от безразсъдните действия на Северна Корея, които продължават сериозно да подкопават самата стойност на Конференцията по разоръжаването", заяви посланикът на Австралия от името на коалиция от държави.

В отговор на назначението САЩ заявиха, че то поражда въпроси относно ефективността на форума.

В изявлението си посланикът на Северна Корея повтори твърденията на страната си за самозащита, налагаща милитаризацията ѝ и заяви, че тя остава ангажирана да допринася за глобалното разоръжаване.