Хиляди хора ликуваха по улиците на района в Маями, известен като "Малката Хавана", след като кубинското правителство съобщи новината, че бившият президент Фидел Кастро е починал, предаде Асошиейтед прес.

Кубинските емигранти удряха тигани с лъжици, развяваха кубински знамена и ликуваха в квартала. От колите се чуваше салса, а шофьорите натискаха клаксоните, а в небето имаше заря от фойерверки.

Полицията отцепи улиците, водещи към кафене "Версай", известено място, където се събират живеещи в САЩ кубинци. Ликуващите скандираха "Cuba si! Castro no!" ("Да на Куба! Не на Кастро!"), а други крещяха "Cuba libre" ("Свободна Куба!").

Атмосфера от празничните улици вижте тук:

Атмосферата беше празнична, а не тъжна, но това не бива да буди изненада, отбелязва АП. В продължение на десетилетия личността на Кастро беше надвиснала над Маями като сянка и в много отношения неговата политика и власт бяха поставили отпечатъка си върху града и неговите жители.

Кубинци бягат в Маями, Тампа и Ню Джърси, както и на други места, след като Кастро взима властта през 1959 година. Някои са лоялни на предишния президент Фулхенсио Батиста, а други са заминали, надявайки се, че ще могат да се върнат скоро в родината си, защото Кастро ще бъде свален. Това обаче не се случи.