Кубинците се прощават с Фидел Кастро, който почина в петък на 90-годишна възраст.

По негова воля тялото му беше кремирано в събота.

От тази сутрин прахът му е изложен за поклонение в мемориалния комплекс „Хосе Марти“ в столицата Хавана, където се извиха дълги опашки от желаещи да кажат последно сбогом на бащата на кубинската революция.

Паметта му беше почетена и с 21 топовни салюта.

Поклонението пред тленните останки ще продължи две денонощия.

Кулминацията на възпоменанията ще бъде утре с голям митинг на Площада на революцията, на който приживе Кастро произнесе много от бележитите си многочасови речи.

Също утре в Хавана се очаква да пристигнат редица световни лидери.

Eл Команданте ще бъде погребан на 4 декември в Сантяго де Куба.

Прахът на Кастро ще бъде положен в близост до гроба на поета Хосе Марти. Ще присъстват много настоящи и бивши световни лидери.

В страната е обявен 9-дневен национален траур. Северна Корея, Боливия и Екваториална Гвинея също обявиха тридневен траур в памет на кубинския лидер.

У нас посолството на Куба отвори книга за съболезнования.

Тъгата си по загубата на Кастро вече изказаха много наши сънародници.

Знамената на посолството са свалени наполовна.

„Сега всички по света страдаме заради неговата кончина“, каза посланикът на Куба н. пр. Педро Пабло Сан Хорхе.

Фидел Кастро посещава България два пъти – през 1972 и 1976 г. Огромната му популярност изкарва на улиците хиляди българи.

Любопитен спомен от срещата си с него пази баскетболната легенда Петко Маринов. Кастро пожелал да играе баскетбол. Веднага били извикани най-добрите. На Маринов се паднало да го пази. При едно съревнование кубинецът паднал.

„Мъртво мълчание и само чух един глас: „Ще те застрелям, гад!“ И аз отидох да го вдигам, много трудно, много тежък, той стана, скочи, прегърна ме, започна да ме целува. Четем, че имало над 600 опита за покушение, обаче май единственият, който успя да го свали на земята, бях аз, макар и без да искам“, разказва Маринов.

Цялата история за срещата на Петко Маринов с Фидел Кастро гледайте в неделя, в предаването „120 минути“.